Nemotorizovan prevoz

U  gradovima postoji opasnost da konstantan rast gustine saobraćaja dovede do ’’tromboze’’, jer izaziva dugoročne probleme u sferi društva, ekonomije i ekologije. U ovom članku vam predstavljam pozitivne strane nemotorizovanog prevoza (šetnja, bicikle, dvotočkaši) na ličnom i društvenom nivou kao i u kontekstu očuvanja životne sredine. Ovakva vrsta saobraćaja zagovara održivi razvoj gradske sredine bilo da ga analiziramo samostalno ili kao deo intermodalnog lanca. Lokalne vlasti, ustanove za obrazovanje, kooperativne i nevladine organizacije treba da budu uključene u popularizovanje nemotorizovanog putovanja. Pored izgradnje infrastrukture, rano obrazovanje je obavezno da bismo kod građanstva razvili kulturu korišćenja nemotorizovanog prevoza.

Za razliku od motorizovanog prevoza, intenzivno korišćenje nemotorizovanog dovodi do dobrobiti:

  • Individualne i društvene – poboljšanje zdravlja i ličnog fizičkog stanja, stimulisanje društvene komunikacije i kohezije, smanjenje  troškova putovanja i nezgoda;
  • Ekonomske – manje parking prostora, smanjenje troškova za održavanje infrastukture, smanjenje gustine saobraćaja u gradovima, kraće vreme putovnja (u nekim slučajevima);
  • Po životnu sredinu – smanjenje zagaženosti vazduha, buke i vibracija.

Uprkos prednostima, nemotorizovan prevoz je često potcenjen u javnosti, zato što se povezuje sa siromaštvom i decom. Nemotorizovan prevoz, mnogo više nego motorizovan,  potkrepljuje društvenu harmonizaciju i inkluziju, umanjuje nesklad i nepravednost (između vozača i putnika, vlasnika jeftinih i skupih automobila, putnika i pešaka), i olakšava mobilnost društveno neprilagođenih pojedinaca i interakciju među ljudima.

Rad na obrazovanju dece i odraslih u sferi saobraćaja je neophodan. Na ovaj način ćemo saobraćajnu kulturu podići na viši nivo i popularizovati nemotorizovan prevoz kao rešenje koje u sebi sadrži opštu dobrobit.

Advertisements

O saobracajunastavi

nastavnik saobraćajne grupe predmeta u Politehničkoj školi u Kragujevcu
Ovaj unos je objavljen pod bezbednost saobraćaja, Svaštara. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s